piątek, 6 kwietnia 2012

Menu ciąg dalszy.

Zapiekanka makaronowa z kalafiorem

Skład:
200 g makaronu "kolanka"
główka kalafiora
ok. szklanki startego żółtego sera
szklanka mleka
łyżka masła
łyżka mąki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Makaron ugotować al dente.  Kalafior podzielić na mniejsze części, podgotować w lekko osolonej wodzie, ale nie gotować do miękkości. Przygotować sos: zrobić zasmażkę z masła i mąki, wlać mleko i szybko wymieszać trzepaczką, żeby nie było grudek, podgrzewać na małym ogniu, aż zgęstnieje, przyprawić szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, wsypać do środka 1/3 żółtego sera, gdy się całkowicie rozpuści sos jest gotowy. Ugotowany kalafior porozdzielać na małe cząstki, wymieszać z serem i makaronem. Całość przełożyć do blachy/naczynia żaroodpornego i zalać sosem, lekko wymieszać składniki. Na wierzch posypać trochę żółtego sera. Zapiekać w temperaturze 175 stopni C przez ok. 25 -30 minut.

A tak to wygląda przed wstawieniem do piekarnika:


I po wyjęciu z piekarnika:


Pizza następnym razem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz