sobota, 29 września 2012

Vege corn chowder.

Dziś przedstawiam super szybkie i syte danie. Jeśli kochacie kukurydzę tak jak ja na pewno wam posmakuje. Nawet jak nie kochacie kukurydzy, też wam posmakuje (sprawdzone:P).
Gęsta zupa kukurydziana zwana chowder. Delikatna, lekko pikantna, kremowa, z kawałkami do gryzienia. Mniam! W dodatku jest to przepis wegański, czyli spełnia wymagania tzw. "wybrednych" :)

Vege corn chowder


Składniki:
2 kolby kukurydzy
pęczek dymek/ szalotek (kilka sztuk)
pół papryczki chilli
2 duże ziemniaki
2-3 łyżki oliwy
0,75 l bulionu warzywnego

Cebulkę dymkę - białe części - kroimy w drobną kostkę, smażymy w garnku na oliwie. Dodajemy pokrojone w drobniutka kosteczkę chilli (oczywiście przed krojeniem czyścimy z pestek). Obieramy ziemniaki, kroimy w równe małe kostki, wrzucamy do garnka, smażymy z cebulką i papryczką przez chwilę. Cząstki kukurydzy odkrawamy od kolby (trzymamy kolbę pionowo opierając o dno miski i tniemy jak najbliżej rdzenia, przesuwając ostry nóż od góry do dołu). Dodajemy do reszty w garnku, zalewamy bulionem, dosypujemy połowę pokrojonego w drobne kawałki szczypioru z dymki. Gotujemy aż ziemniaki będą całkowicie miękkie, czyli około 25 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, odlewamy połowę zupy do innego naczynia, pozostałą część miksujemy blenderem na gładką papkę, po czym dorzucamy niezmieloną pozostałość i mieszamy. Danie podajemy gorące, posypane resztą szczypiorku.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz