piątek, 27 lipca 2012

Tarta z papierówkami w karmelowym sosie.

Brzmi nieźle, prawda? Cudownie świeżo i soczyście smakuje! Dostaliśmy ostatnio całą torbę papierówek od mamy R i trzeba było coś z nimi zrobić. Siedziałam i myślałam co by tu...aż w końcu weszłam do kuchni i jakoś tak wyszło. Muszę zapisać ten przepis, bo jest za dobry, żeby go nie wykorzystać jeszcze raz.
Wyglądało to tak:


Składniki:

Ciasto
100 g masła
100g mąki
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru

Masło i żółtko pokroić na drobne kawałki z mąką, zagnieść przez chwilę. Od razu wykleić ciastem spód tortownicy formując brzeg ok 2-3 cm. Wstawić blaszkę do zamrażarki (lub lodówki).

Wypełnienie:
1 kg jabłek (najlepiej papierówki)
1 szklanka cukru
kilka łyżek mleka
kilka łyżek cukru brązowego

Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka i ustawić na średnim ogniu zasypane kilkoma łyżkami cukru brązowego i kilkoma cukru białego. Kiedy jabłka puszczą sok, zestawic z ognia.
A teraz uwaga, praca z gorącym cukrem, czyli robimy karmel!
Do garnka z podwójnym dnem wsypać resztę białego cukru z łyżką wody i ustawić na średnim ogniu, nie mieszać, poczekać aż cukier się stopi i zacznie bulgotać. Jeśli zacznie się przypalać na brzegach garnka, trzeba zmniejszyć ogień, zamieszać delikatnie końcówką noża. Zmniejszyć ogień i wlać w całości mleko (chyba dobrze aby było ciepłe, ja dałam zimne) wtedy szybko zamieszać (chyba najlepiej widelcem). Karmel jest gotowy kiedy cały cukier jest płynny i brązowy.
Następnie wlewamy gorący karmel do jabłek z sokiem, gotujemy chwilę lekko mieszając. Jabłka powinny puścić więcej soku który zmiesza się z karmelem. Zdejmujemy nasz farsz z ognia i odlewamy sok do garnka po karmelu, robimy syrop karmelowo-jabłkowy odparowując wodę. Jabłka wykładamy na wyjęty z zamrażarki spód, polewamy gęstym syropem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C. Pieczemy ok. 20-30 min. Podajemy z bita śmietaną. Tarta jest bardzo słodka, więc dla zrównoważenia smaku radzę nie dodawać do niej cukru. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz