piątek, 27 lipca 2012

Placki na śniadanie.

Czemu nie? Podaję dwa przepisy. I jedno zdjęcie. Placki wyglądają praktycznie tak samo, jedynie konsystencja i grubość może się trochę różnić.



Placuszki dziecinnie proste.
Składniki:
1 szklanka mąki (polecam pełnoziarnistą typ 2000)
1 jogurt naturalny 180 ml
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 płaska łyżeczka cukru
szczypta soli

Wszystkie składniki mieszamy razem trzepaczką do piany i smażymy na małej ilości oleju, nakładając na patelnię porcje około 1 dużej łyżki.
Jest to przepis podstawowy, do którego można dodać ulubione owoce (ja jadłam je już z jabłkami i z czereśniami). Zapamiętałam go z któregoś programu Jamiego Olivera i nazywały się tam "american style pancakes" a zamiast proszku do pieczenia i zwykłej mąki, użyto w nim samo rosnącej.

A teraz przepis numer dwa, który pochodzi z książki Vegan cooking for carnivores napisanej przez Roberto Martina.
Główną zaletą tego przepisu jest fakt, że nie zawiera cukru, a placki są po prostu przepyszne i słodziutkie!

Bananowo owsiane placuszki
1,5 szklanki mleka roślinnego (użyłam napoju sojowego)
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
2 średnie, dojrzałe banany
0,5 szklanki mąkipełnoziarnistej
szczypta soli
1 płaska łyżka plus płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki wrzucamy po prostu do robota kuchennego i mielimy przez chwilę. Zostawiamy masę na ok. 10 min. do odstania.
Smażymy na oleju nakładając małe porcje wielkości łyżki/dwóch łyżek. Układamy jeden na drugim.
W przepisie jest jeszcze wzmianka aby polać je syropem klonowym, ale placki są wtedy według mnie za słodkie.
Mam tylko małą uwagę: masa jest trochę za mało ścisła po usmażeniu i trochę ciężko placki przewracać, następnym razem planuję dodać do przepisu jeszcze trochę mąki kukurydzianej.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz