poniedziałek, 12 listopada 2012

Tarta cytrynowa.

Zima idzie, co oznacza, że coraz mniejszy wybór owoców. Tartę cytrynową możecie na szczęście robić przez cały rok.
Sporo osób czeka na ten przepis. Każdy kto próbuje tego wypieku od razu chce sam go zrobić. A wykonanie jest bardzo proste!



Składniki:
puszka mleka zagęszczonego słodzonego (400ml)
pół szklanki soku z cytryny
4 żółtka
2 białka (ubite na sztywną pianę)
2,5 paczki herbatników petit beurre
czubata łyżka miękkiego masła lub margaryny
śmietana 36%
płaska łyżka cukru pudru

Spód:
W robocie kuchennym zmiksować na proszek herbatniki z masłem (jeśli nie macie robota kuchennego, wkładacie ciastka do dwóch foliówek lub woreczka do mrożenia i dajecie upust emocjom ubijając je młotkiem/ czymkolwiek ciężkim, usuwacie największe niestłuczone kawałeczki, mieszacie z masłem, które najlepiej roztopić gdy stosujecie tą metodę). Wysypać na tortownicę, docisnąć do spodu i brzegów na wysokość ok. 2 cm. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez około 10 minut.

Wypełnienie:
Mleko słodzone zmiksować z żółtkami, wlać sok z cytryny, następnie masę wymieszać delikatnie łyżką z pianą z białek. Wylać na podpieczony spód. Piec przez około 15 -20 minut.

Następnie trzeba tartę wystudzić i udekorować śmietaną ubitą z cukrem pudrem.
Śmietana powinna być mało słodka, żeby kontrastować z intensywnym słodko-kwaśnym smakiem tarty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz