poniedziałek, 18 czerwca 2012

Wiosenny obiad +

Na wiosenny obiad mamy: młode ziemniaki z masłem i koperkiem, surówkę marchwi jabłka i rzodkiewki, jajko sadzone, smażone pieczarki.
Uwielbiam kiedy na talerzu jest dużo różnych rzeczy. Chętnie bym tutaj coś jeszcze dołożyła :)


Surówka wiosenna:

2 młode marchewki
2 duże rzodkiewki
1 kwaśne jabłko
2 łyżki kwaśnej śmietany
pieprz, sól do smaku

Składniki ścieramy na tarce o małych oczkach. Wszytko razem mieszamy.

Plus...


 Czekoladowe ciasteczka z kawałkami czekolady:

1 tabliczka czekolady deserowej (pokrojonej w drobną kostkę)
2 jajka
2 i 1/4 szklanki mąki
masło/margaryna (w temperaturze pokojowej)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 do 3/4 szklanki białego cukru
1/2 do 3/4 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli
 3 łyżki gorzkiego kakao
Masło ucieramy mikserem z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku i mieszamy. W osobnej miseczce mieszamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia i kakao. Dosypujemy powoli do maślanego kremu i mieszamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy pokrojona w kostkę czekoladę i ręcznie mieszamy. Układamy na blaszce przy pomocy łyżki, lekko spłaszczamy. Pieczemy  temperaturze 190 stopni C. Jeśli chcemy aby ciasteczka były miękkie 10 minut jeśli mają być bardziej chrupiące około 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz