Przepis:
1 szklanka mąki
1/3 szklanki kakao
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1/4 kostki margaryny/masła
1 jajko
3/4 szklanki mleka
Lukier:
opakowanie serka typu "Twój smak" o smaku naturalnym (w temp. pokojowej)
niecała szklanka cukru pudru
3 łyżeczki kakao
ewentualnie aromat kawowy
mały chlust mleka
Mąkę + kakao + kawę + proszek do pieczenia + sodę - wymieszać razem misce
W osobnej misce masło w temp. pokojowej rozetrzeć z cukrem na krem. Dodać jajko w temp. pokojowej i zmiksować na krem
Następnie do kremu dodawać na zmianę trochę mleka i trochę sypkich składników.
Gotową masę nakładać do wysmarowanej masłem formy do babeczek (lub wyłożyć formę papilotkami z papieru i nakładać masę do nich).
Piec w temperaturze 170 - 175 stopni C przez ok. 20 minut.
Składniki na lukier zmiksować razem aż do uzyskania gładkiej lekko puszystej i klejącej masy. Posmarować schłodzone babeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz